Néhány hasznos tanács konyhatervezéshez

Egy jól tervezett konyhának nagyjából így kellene működnie: 

Nehéz elképzelni, de mikor konyhánkat használjuk, hetenként szinte fél maratoni távokat teszünk meg és több száz kiló súlyt emelünk.

Naponta 30-szor megyünk oda az asztalhoz, 80-szor nyitunk és zárunk fiókokat, több mint 50 munkafolyamatot végzünk el a konyhapulton és a mosogatóban és 10-15-ször hajolunk, vagy guggolunk le. Ráadásul 12 hónapból egyet a konyhában töltünk!
Ugyanakkor  a konyhánk megtervezésénél még mindig fontosabbak az ár, vagy a design szempontjai, mint az hogy konyhánk  könnyen kezelhető, praktikus és ergonómiailag jól tervezett legyen.

A Cliff konyha munkatársai úgy gondolják, hogy a jól megtervezett konyha, nem csupán egy bútor, hanem egy élhető és szerethető dinamikus tér, ahol könnyű és jó hangulatú a főzés!

Összegyűjtöttük ezért azokat a legfontosabb szempontokat, melyek mentén haladva Ön is megtervezheti eddigi LEGKEDVESEBB KONYHÁJÁT!

Gondolkozzunk egy háziasszony fejével! Mit is teszünk a konyhában?

Ahhoz, hogy ezt részleteiben is végig tudjuk gondolni segíthet, ha jó kérdéseket teszünk fel magunknak.

Ide kattintva segítséget talál az konyhatervezési alapkérdések megfogalmazásához.

A konyhai munkákhoz tér kell. Megfelelő felületek, elégséges mozgástér.

Ennek kialakításához ide kattintva talál néhány konyhai térrendezési  ötletet.

A jólszervezett munkához praktikus, ha konyhai zónákban gondolkozunk, így a megfelelő munkafolyamatokhoz könnyen hozzárendelhetjük az elégséges munkafelületet és tárolóteret.

A konyhai zónák szervezéséről itt többet is olvashat.

A konyhahasználat egyik legfontosabb eleme a tárolás. Hihetetlen mennyiségű edényt, alapanyagot, eszközt és fűszert raktározunk konyhánkban. Ahhoz, hogy ezek ne csak eltűnjenek, hanem amikor szükségünk van rájuk, kézre is essenek, megfelelő tárolási szisztémára lesz szükségünk.

A konyhai tárolóterek tervezéséhez itt talál hasznos tippeket

Ami ma még csak kényelmetlen, néhány éven belül akár kivitelezhetetlenné válik. A lehajolás, guggolás, ma még csak egy kis mozgást jelent, de egy kismamának, vagy idősödő embernek nehézséget okozhat. Érdemes ezért már tervezésnél figyelembe venni az ergonómiai szempontokat.

Ide kattintva összegyűjtöttük a legfontosabb ergonómiai szempontokat a konyhatervezésben.

Apró bosszúságok, veszélyes helyzetek, használhatatlan elemek, mindez azért, mert keveset tudunk a konyhatervezésről. Mi összegyűjtöttünk néhány olyan hibát, amire kevesen gondolunk.

Ide kattintva néhány olyan hibát sorolunk fel, amelyekre talán nem gondol konyhatevezéskor.

 


Tetszett? Ossza meg!

Megosztás